International Genetically Engineered Machine

Petriskål

iGEM

Den internationella iGEM-tävlingen gör det möjligt för studenter att testa gränserna för syntetisk biologi och göra något för att lösa problem som människor har i världen. Lag bestående av universitetsstudenter arbetar tillsammans för att designa, bygga, testa och mäta ett eget system gjort av utbytbara biologiska delar och med standardiserade molekylärbiologiska tekniker. Varje år arbetar nästan 6 000 personer med iGEM på sommaren och sedan samlas de för att presentera sitt arbete och tävla vid den årliga konferensen. 

För mer information om den internationella tävlingen, besök gärna iGEM:s egen hemsida.

iGEM Uppsala

Studenter från Uppsala universitet har 11 år i rad deltagit i tävlingen iGEM. iGEM är en stor internationell tävling inom syntetisk biologi där man ska genmodifiera levande organismer och med ingenjörskonst uppfinna en biologisk maskin. Denna tävling anordnas av det världskända universitetet Massachusetts Institute of Technology i Boston och senast deltog över 200 universitet från hela världen.

År 2009 deltog Uppsala för första gången i tävlingen, med stöd från Institutionen för fotokemi och molekylär vetenskap. I början var det endast 5-6 studenter med i laget. Från och med 2011 blev Institutionen för biologisk grundutbildning iGEM Uppsalas samarbetspartner. Deltagandet i tävlingen har blivit populärt bland studenter.

Uppsalas iGEM-lag har med början år 2011 bland annat varit med och utvecklat chromoproteiner för syntetisk biologi, vilka har blivit mycket uppskattade världen över och synts i bland annat nature reviews. Chromoproteiner är proteiner som finns naturligt i bland annat koraller. Uppsalas studenter har klonat in dessa proteiner i bakterier, vilket ger bakterierna olika färger.

Deltagande i iGEM ger också högskolepoäng via kurserna

Är du intresserad av att delta i 2021 års iGEM-kurs? Hör av dig till kursansvarig lärare, Margareta Krabbe: Margareta.Krabbe@ibg.uu.se

Ansök genom att fylla i detta formulär.

Senast uppdaterad: 2021-12-13