Guld till årets iGEM-lag för modulär biosensor

2021-02-02

Team iGEM Uppsala 2020. Foto/bild: iGEM Uppsala

För 10:e året i rad prisas Uppsalas iGEM-lag med guld. Årets bidrag NANOFLEX är en modulär biosensor som skulle kunna upptäcka och diagnostisera en mängd olika saker på cellnivå.

Världsmästerskapet i syntetisk biologi eller International Genetically Engineered Machine (iGEM) hölls för första gången 2004 på Massachusetts Institute of Technology, MIT, i USA. Tävlingen är öppen för studenter på olika nivåer från olika akademiska fält. De mest framstående bidragen registreras och sparas för framtida forskning. Årets tävling hölls i november online med hänsyn till läget med coronaviruset. Förutom guldmedalj, som flera får, tilldelades även Uppsalas iGEM-lag pris för årets bästa ansökningsprojekt.

Ett analysverktyg tillgängligt för alla

NANOFLEX är en cellbiosensor som kan upptäcka koffein, det stimulerande medlet i kaffe, genom att pruducera röd färg. I princip kan den analysera allt möjligt, till exempel små molekyler, kemikalier, föroreningar, allergener eller stora patogener. Normalt sett kräver sådana analyser komplex utrustning, personal med expertkunskaper och tid. Att använda celler istället för komplex utrustning sparar på så vis både pengar och expertis. När man använder NANOFLEX för analys kan man avläsa analyssvaret med blotta ögat.

Projektledarna för Uppsala iGEM-lag 2020 Blanca Valero Martínez och Ruta Upita är mycket nöjda med projektet.

– Vårt mål var att erbjuda ett tillgängligt verktyg för att analysera och upptäcka saker på cellnivå. Man avläser analyssvaret lätt genom att testet ändrar färg. Detta gör att vem som helst kan använda NANOFLEX för upptäckt och diagnostik, säger Blanca Valero Martínez.

Flexibilitet med utbytbara nanokroppar

Det finns redan idag mång typer av verktyg som använder sig av cellbiosensorer. Det som gör NANOFLEX speciell är ett modulärt sätt att upptäcka det man vill analysera med hjälp av utbytbara nanokroppar. Nanokroppar är mindre versioner av antikroppar från kameldjur och NANOFLEX kan i teorin upptäcka och diagnostisera allt som är bundet av en nanokropp. De har även många andra fördelar, som till exempel att de är lätta att klona och manipulera.

Användbar inom flera områden

– Användning av nanokroppar som receptorer skulle ge cellbiosensoren ett brett potentiellt användningsområde, till exempel läkemedelsutvärdering, screening av miljögifter och diagnostik, säger Blanca Valero Martínez.

Ett användningsområde som årets iGEM-lag hade som målsättning var att upptäcka tuberkulos. Sjukdomen kan finnas latent och därför vara mycket svår att upptäcka. Idag krävs avancerad analys och utrustning för att upptäcka den, men med hjälp av cellbiosensorer skulle man lättare kunna upptäcka tuberkulos i ett tidigare skede.

Sara Helperin