Masterstudent vann första pris vid E-LAB Joint Event i Polen

2019-12-17

Karthik Rajasekar, en andraårsstudent på masterprogrammet för tillämpad bioteknik vid Uppsala Universitet vann första pris vi den tävling arrangerad av EIT Health vid det medicinska universitetet i Lodz, Polen. Han lyckades både hitta lösningar för olika problem med ett trasigt medicinkt instrument och laga det, han gjorde det också snabbast av alla.

Mellan den 19:e och den 20:e novmember arrangerade EIT Health, den del av EU-enheten EIT (det Europeiska Institutet för innovation och Teknologi) som handlar om medicinsk innovation, ett samarbetsevent kallat E-Lab vid det medicinska universitetet i Lodz, Polen. E-Labeventet innehöll två delar, en tävling och en workshop. Workshopen handlade om att förbättra effektiv leverans av hälsorelaterad innovation från EIT och tävlingen testade deltagarnas tekniska färdigheter inom medicisk ingenjörskonst. Upplägget på tävlingen var att analysera och laga en trasig prototyp på en helt nytt medicinskt instrument designat för att hälpa kärlkirurger när de utför hjärtkirurgi. Det var helt upp till deltagarna att analysera modellen och lista ut vad tillverkarna haft i åtanke och vad de hade gjort, ingen ytterligare information gavs. Sedan skulle deltagarna förelså den mest genomförbara lösningen som de trodde kunde få prototypen att fungera effektivt och de skulle dessutom ta fram lösningen direkt och bygga in den i det medicinska instrumentet. Tidsgränsen var till råga på allt satt till 45 minuter.

Tävlingslokalen var utrustad med bland annat lasergraveringsutrusning, 3D-printer, vinylskärare med mera. Det var upp till deltagaran om de ville använda utrustningen. Tävlingen var avsedd att se hur långt en person kan komma genom att själv analysera en modell och om den kunde komma fram till en genomförbar lösning.

Uppsalastudenten Karthik Rajasekar på masterprogrammet i tillämpad bioteknik löste uppgifterna på kortast tid och vann första pris i tävlingen.

Foto: Karthik Rajasekar

- Jag tyckte att det här samarbetseventet arrangerat av EIT Health var mycket spännande och produktivt. Dessutom skulle jag vilja tacka min institurion, IBG vid Uppsala Universitet för att ha gett mig den här fantastiska upplevelsen, säger Karthik.

Karthik Rajasekar. Foto: Karthik Rajasekar.